Betonarme Çok Katlı Yapılarda Döşeme Türlerinin Taşıyıcı Sisteme Etkileri

thumbnail.default.alt
Tarih
Yazarlar
Çağlarım, Mesut
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science and Technology
Özet
Bu çalışmada, döşeme türlerinin yapıların taşıyıcı sistemlerine olan katkıları incelenmiştir. Çok katlı binalarda döşeme türlerinin değişmesi ile, yapı taşıyıcı sisteminin deprem yükü altındaki karakteristikleri incelenmiştir. Değişik döşeme türleri ile oluşturulan binalar hakkında Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelikte bulunan hükümler incelenmiştir. Deprem yönetmeliğinde tarif edilen planda düzensiz yapılar gözden geçirilerek, bu tür yapıların yapımı konusundaki hükümler incelenmiştir. Yapıların kat düzlemlerinde rijit veya esnek döşemeler ile modellenmelerinin yapı davranışına getirdiği tariflerin gerçek yapı davranışını ne kadar yansıttığı anlatılmıştır. Bu iki modelleme örneklerle araştırılarak, aralarındaki farklar gözlenmiştir. Yapıların kat düzlemleri içindeki döşeme boşluklarının, yatay yükleri taşıyan düşey taşıyıcılara yakınlıklarının etkileri de örneklerle incelenmiştir. Bu çalışma, çok katlı yapıların farklı döşeme türleriyle modellenmesi ve yapı analizinde rijit ve esnek döşeme modellerinin kullanılmasına bir örnektir.
In this study, effects of slab types on the behavior of structural systems are analyzed on multi-storey reinforced concrete buildings under seismic loads. Characteristics of multi-storey reinforced concrete structural systems are examined for various slab types. The rules and regulations of the current Turkish Earthquake Code are analyzed for buildings modeled with different slab types. Explanations are made about how correctly can a building simulation, which is modeled with rigid and flexible slabs at storey levels, represents the real behavior of the structure. These two modeling types are illustrated with samples and the differences are observed between them. Effects of slab openings on the behavior of vertical structural elements are analyzed with examples. This study is an example for a multi-storey reinforced concrete building modeled with various slab types and for the use of rigid and flexible slab modeling in the structural analysis.
Açıklama
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2002
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2002
Anahtar kelimeler
Döşeme türleri, Planda düzensiz yapılar, Rijit ve esnek döşeme modeli, Çok katlı yapılar., Reinforced Concrete Slabs, Irregularity in Plan, Rigid Diaphragm Modeling, Flexible Slab Modeling, Multi-storey Buildings
Alıntı