Statik İtme Analizi Kullanılarak Mevcut Bir Betonarme Yapının İncelenmesi

thumbnail.default.alt
Tarih
Yazarlar
Oral, Korhan
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science and Technology
Özet
Bu çalışmada performans kavramına dayalı, deformasyon kontrollü lineer olmayan analiz yöntemi olan Statik İtme Analizi Yöntemi anlatılmıştır. Bu yöntem kullanılarak yapıların deprem karşısındaki davranışları değerlendirilmiş, deprem kuvvetine karşı güvenliğinin kontrolü ve güçlendirme çalışması anlatılmıştır. 1975 Deprem Yönetmeliğine göre inşaa edilen betonarme bir yapı üzerinde ayrıntılı bir şekilde anlatılan konuların bir uygulaması yapılmıştır. Uygulamada, dört katlı betonarme bir yapının mevcut durumdayken statik itme analizi ile göçme yükü ve deprem güvenliği tahkiki yapılmıştır. Yapı yetersiz olduğu için 1975 Deprem Yönetmeliğine göre donatılarının doğruluğu kontrol edilmiş ve analiz tekrarlanmıştır. Elde edilen analiz sonuçlarına göre yapıda güçlendirme çalışması yapılmış ve göçme yükü ile deprem güvenliği yeniden belirlenmiştir. Son bölümde analiz sonuçları karşılaştırılmış ve genel bir değerlendirme yapılmıştır.
In this work, Static Pushover Analysis Method which is a non-linear deformation controlled analysis method according to performance concept has been described. By using this method, earthquake behaviors of buildings has been evaluated, security control against power of earthquake and retrofit works has been described. All the methods described in this work have been applied in detail to a building which has been built according to 1975 Earthquake Regulations. As a practice, a concrete building with four floors has been investigated in terms of collapsing load with static pushover analysis and earthquake security. Since the building is weak, steel construction has been checked if they comply with the 1975 Earthquake Regulations and analysis has been repeated. According to the results of the analysis retrofit has been done; collapsing load and earthquake security has been determined. In the final part, a comparison between analysis results has been made and a general evaluation has been provided.
Açıklama
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2005
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2005
Anahtar kelimeler
Statik itme hareketi, Performans, Deprem, Güçlendirme, Kapasite Spektrum Metodu, Static Pushover Method, Performance, Earthquake, Retrofit, Capacity Spectrum Method
Alıntı