Y.Mimar Behruz Çinici Yapıtlarının Analizi

thumbnail.default.alt
Tarih
Yazarlar
Akçal, Ayşe Hilal
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science and Technology
Özet
Bu çalışmada, 1950 sonrasının çoğulcu mimari eğilimleri arasında Behruz Çinici’nin mimari tavrı, benimsediği ilkeler ve yaklaşımlar ortaya konmuştur. Bunun için ilk önce Mimar’ın çocukluk, gençlik ve çalışma yılları anlatılmış, 1950 sonrasında dünya’da ve Türkiye’deki gelişmelere değinilmiş, bu şekilde mimarın formasyonunu etkileyen etmenler hakkında bilgi edinilmiştir. Daha sonra Behruz Çinici’nin uygulanmış projeleri arasından seçilen onsekiz tanesi ayrıntılı olarak incelenmiştir. Değerlendirme bölümünde Çinici mimarlığında önemli olan ilke ve yaklaşımlar, daha önceki bölümlerde verilen bilgilerden faydalanılarak ve incelenen yapılardan örnekler verilerek, mekansal organizasyon ve biçimlenme adlarında iki başlık altında değerlendirilmiş, sonuç bölümünde ise, daha önce verilen bilgilerden faydalanılarak analizi yapılmış olan çalışmalardan çıkarılan sonuç sunulmuştur.
In this study, the architectural manner, the design principles and the approachs which Behruz Çinici has adopted as his own, among the after 1950’s plural architectural inclinations, has been put forward. Firstly the architects childhood, youth years and the professional life have been explained and the developments in architecture after 1950’s, in the world and Turkey has been examined and as a result, knowledge about the factors that influenced Behruz Çinici’s formation has been procured. After that, eighteen projects, which has been chosen among the realized projects of the architect, has been explanied in detail. In the analisation section, the principles and the approachs, which are important in Çinici architecture, has been explained in two categories as “spatial organisation” and “formation”, utilizing the informations given in the previous sections and giving examples from the buildings which has been examined. In the conclusion part, the results of the analysis, has been put forward.
Açıklama
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2002
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2002
Anahtar kelimeler
Çağdaş Türk Mimarlığı, Behruz Çinici, tasarım ilkeleri, Contemporary Turkish Architecture, Behruz Çinici, Design principles
Alıntı