N-izopropilakrilamid - İtakonik Asit Kopolimerlerinde Monomer Reaktiflik Oranlarının Belirlenmesi

thumbnail.default.alt
Tarih
Yazarlar
Akdemir, Özgür
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science and Technology
Özet
Bu çalışmada itakonik asit (IA) ve N-izopropilakrilamid (NIPAAm) monomerlerinden farklı pH değerlerinde (pH=3 ve pH=5) hazırlanan kopolimerlerde reaktiflik oranları hesaplandı. Reaksiyon süresi, dönüşüm en fazla 15% olacak şekilde belirlendi. Kopolimerler sentezlendikten sonra bileşimleri kondüktometrik ve potansiyometrik titrasyon yöntemleri ile belirlenmiştir. Kalibrasyon eğrilerinin çizilmesi için önce PIA’in 0.1N NaCI içinde farklı konsantrasyonlarda çözeltileri hazırlandı. PIA çözeltilerinin titrasyonu potansiyometrik ve kondüktometrik metodlar kullanılarak 0.1N NaOH (F=0.9443) ile yapıldı. Dönüm noktaları için sarf edilen NaOH hacimleri PIA konsantrasyonuna karşı grafiğe çizildiğinde kalibrasyon eğrileri elde edildi. Kopolimerlerin 0.1N NaCI’de hazırlanan çözeltileri 0.1N NaOH ile titre edildi. Titrasyonda dönüm noktalarına karşılık gelen hacim değerleri, kullanılan yönteme uygun kalibrasyon eğrisinde işaretlenerek, kopolimerlerdeki IA bileşimi (FIA) bulundu. Finemann-Ross, Kelen-Tüdös, Genişletilmis Kelen-Tüdös, Mayo-Lewis doğrusal ile Tidwell-Mortimer doğrusal olmayan metodları kullanılarak reaktiflik oranları hesaplandı.Reaktiflik oranları beklendiği gibi değişiklik göstermiş ve pH=3’de IA daha aktif bir komonomer iken pH=5’de NIPAAm daha reaktif duruma geçmiştir.
In this work the reactivity ratios of itaconic acid (IA) and N-isopropylacrylamide (NIPAAm) copolymers, prepared at different pH values (pH=3 and pH=5), was calculated. Reaction period was kept the conversion up to 15%. The mole fractions of copolymers were determined by using conductometric and potentiometric methods. Firstly, for plotting the calibration curve, the homo PIA was dissolved in 0.1N NaCI in different concentrations. These solutions were titrated by potentiometric and conductometric methods using 0.1N NaOH (F=0.9443). The volumes of the NaOH used in the inflection points versus PIA concentration were plotted in order to obtain the calibration curves. Prepared solutions of copolymers in 0.1N NaCI, titrated with 0.1N NaOH. The NaOH volume requested for the infection points were applied to the appropriate calibration curve to calculate the IA mole fraction (FIA) in the copolymers. Finemann - Ross, Kelen - Tudos, Extended Kelen - Tudos, Mayo - Lewis linear methods and Tidwell - Mortimer, non linear methods used to calculate the reactivity ratios of monomers. Reactivity ratios showed the change with increasing the pH value and IA is active monomer pH=3, while NIPAAm is the active one in pH=5.
Açıklama
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2004
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2004
Anahtar kelimeler
Reaktiflik Oranları, Kondüktometrik Titrasyon, Potansiyometrik Titrasyon, NIPAAm, IA., Reactivity Ratios, Conductometric Titration, Potentiometric Titration, NIPAAm, IA.
Alıntı