Santrifüjler İçin Uygun Çamur Şartlandırma Yöntemlerinin Belirlenmesi

thumbnail.default.alt
Tarih
Yazarlar
Biçeroğlu, Nilgün
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science And Technology
Özet
Karıştırma karakteristikleri şartlandırma ve susuzlaştırma sistemlerinin optimizasyonunda önemli rol oynamaktadır. Şartlandırma ile oluşan flokların dayanıklılığını kimyasal madde dozu ve karışım koşulları belirlemektedir. Bu çamura yüksek kuvvetler uygulayan susuzlaştırma sistemlerinde daha fazla önem taşımaktadır. Çamur partikülleri uygulanan yüksek kuvvetler sebebiyle parçalanmakta ve susuzlaşabilirlik özellikleri bozulmaktadır. Bunun sonucu olarak çamur suyunu daha zor bırakmakta ve polimer ihtiyacı artmaktadır. Bundan dolayı, santrifüjlerde yüksek verim elde etmek için güçlü flok yapılarına ihtiyaç vardır. Yapılan çalışmalara göre, çamurun suyunu verme hızının polimer ilavesiyle arttığı görülmüştür. Karıştırma hızı ve karıştırma süresi şartlandırma işleminin verimini etkilemektedir. Optimum kimyasal madde dozu, karıştırma hızı ve karıştırma süresine bağlı olarak değişmektedir. Karışım hızının artması ile kimyasal madde ihtiyacı artmıştır. Farklı polimer dozları ve karışım koşullarında benzer filtre edilebilirlik özellikleri elde edilmiştir. Bu değerler, düşük dozlar eklenmesi halinde düşük karışım şartlarında gerçekleşirken yüksek dozlarda hızlı karışım şartlarında belirlenmiştir. Yüksek dozlarda ve hızlı karışım koşullarında duru fazın bulanıklık değerlerinin düşük olduğu ve bulanıklık değerleri polimer ilavesi ile azaldığı tespit edilmiştir.
Mixing characteristics have important effect on optimization of conditioning and dewatering systems. The strength of the flocs forming via coagulation depends upon the chemical dose and mixing conditions. This is more important for the dewatering systems such as centrifuges which cause high shear stress to sludge particles. Sludge particles deteriorate or disaggregate during the mechanical dewatering due to shear stress. As a result of this deterioration, sludge will be dewatered more difficultly or require much more chemicals doses to overcome the effect of shear. So that, for effective dewatering by centrifuges, it is needed the more strong floc structures. From the result of this search, in addition to polymer dose, combination of mixing intensity and mixing time controls conditioning performance. The optimum chemical dose depends on both mixing intensity and mixing time. As mixing intensity increase, chemical requirements also increase. Our results suggest that, several polymer dose and mixing condition combinations can be used to achieve the same optimal conditioning performance. This range from low dose and low mixing intensity to high dose and high mixing intensity. Based on the centrifuge performance data, high dose - high mixing intensity combinations gave optimal results and centrate phase turbidity decreased with polymer addition.
Açıklama
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2001
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2001
Anahtar kelimeler
Şartlandırma, Polielektrolit Dozu, Karışım Şartları, Santrifüj, Conditioning, Polymer dose, Mixing Conditions, Centrifuge
Alıntı