Bilgisayar Teknolojisi Ve Internet Mimarlığı Nasıl Etkilemektedir?

thumbnail.default.alt
Tarih
Yazarlar
Bengüler, Yusuf Erbuğ
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Instıtute of Science and Technology
Özet
Bu çalışma, mimarlığı da kapsayan, aslında çok geniş bir konu olan iletişimin, bugün ulaştığı noktada hızlı bilgisayarlar, etkileyici bilgisayar programları ve Internet yoluyla mimarlığı nasıl etkilediğini sorgulamaktadır. Konu başlığında her ne kadar “Bilgisayar Teknolojisi ve Internet mimarlığı nasıl etkilemektedir?” diye sorulsa da; temel soru, iletişimin mimarlığı nasıl etkilediğidir. Günümüzde mimarlar projelerinde, hala alışıldığı gibi planlarını, kesitlerini ve detaylarını çizmektedirler. Mimarın uygulama sırasında gereken tüm dokümanları şantiyeye göndermesi bugünkü iletişim olanakları (faks ya da e-posta) ile saniyeden bile daha kısa bir zamanda gerçekleşiyor; yapım sahası dünyanın öbür ucunda bile olsa bu süre dakikaları aşmıyor. Bugün, yapım sürecinde tasarım ve uygulama arasında oluşan problem çözüm trafiği telefon ve faks yoluyla sözlü ve yazılı olarak yapılırken elektronik posta yoluyla çizili olarak gerçekleştiriliyor. Bunlar, çizim ya da tasarım için kullanılan bilgisayar yazılımlarının (bunlara “CAD” “Computer Aided Design” ya da “BOT” “Bilgisayar Ortamında Tasarım” yazılımları deniliyor), çizilen resimleri elektronik birer habere dönüştürmüş olmasının bir sonucudur. İnsanın çevresini anlama çabasında arabulucu rolü oynayan mimarlık sanal mekanların biçimlendirilmesinde de önemli bir rol oynuyor.
Communication has been changing our life since humankind discover it. Communicating has been human’s tool for the need to send news, share notions, exchange information, impress societies and cultures. From the paintings in the caves of Lascaux and Altamira to the erected stones of Kelts, from the wards of Çatalhöyük to the agoras of the Bergama, the Ephesus and others, from the temples of Inka to churches and mosques, from miniatures and handwriting books to printed books, photographs, films and the Internet humankind use different ways to communicate. Although many communication technologies invented, architecture has always saved its place. When we dig the reasons, we find out unique features that architectural product has. Today architectural product not only means physically built up structures and finished buildings, but also drawings which resemble of an old or proposed building become a component of the new architectural structure. What I aimed with this study is to reveal how communication effects architecture by its tools of today. I choose among them high end computers, mind boggling softwares and Internet.
Açıklama
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2000
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2000
Anahtar kelimeler
Mimarlık, Mekan, İletişim, Şehir, İnternet, Sanal mekan, CAD, Minyatür., Architecture, Space, Communication, City, Internet, Cyberspace, Virtual Reality, CAD, Miniature.
Alıntı