Kilit Dikiş İşleminde İğne Batış Kuvvetlerinin Analizi

thumbnail.default.alt
Tarih
Yazarlar
Baytar, Fatma
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science and Technology
Özet
Bu çalışmada, çok hassas ölçüm yapabilen strain gaugeler ve yüksek hızda veri toplayabilen cihazlar kullanılarak iğne batış kuvvetleri elde edilmiştir. ve incelenmiştir. Çalışmada ilk önce dikiş işlemi, dikiş elemanları ve dikiş performansı hakkında genel bilgi verilmiştir. Daha sonra da gerçek zamanlı dikilebilirlik ölçme metodları ve ölçüm düzeneği detaylı olarak açıklanmıştır. Bu çalışmanın amacı, temel bir dikilebilirlik test düzeneği oluşturmak ve bu düzeneği kullanarak, dikim işlemi dinamiklerini anlamak için iğne batış kuvvetlerini ölçmek ve analiz etmektir. Dikiş dinamiğini anlamak, dikiş problemlerini azaltmaya yardım edecektir. Sonuçlar literatürdeki çalışmalarla karşılaştırılmıştır.
In this study the needle penetration forces were monitored using very sensitive sensors, strain gauges, and high-speed data acquisition techniques. Data taken during the experiment were analysed later. At first, part of the study, general information about sewing process, sewing elements and seam performance were given and then, the on-line sewability measurement methods and the measuring equipment were explained in detail. The aim of the experimental study was to establish a basic sewability test rig and by using this rig, to get and analyse the needle penetration forces to understand the dynamics of the sewing process, which would help to minimise the sewing problems. The results were compared with current scientific literature.
Açıklama
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2002
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2002
Anahtar kelimeler
İğne Batış Kuvvetleri, Dikilebilirlik, Strain Gauge, Kilit Dikiş Makinesi, Needle Penetration Forces, Sewability, Strain Gauge, Lockstitch Sewing Machine
Alıntı