İstanbul Olimpiyat Alanlarının Kentsel Peyzaj Planlama Açısından İrdelenmesi

thumbnail.default.alt
Tarih
Yazarlar
Belek, Ceylan
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science and Technology
Özet
Bu tez çalışmasında amaç, Istanbul Olimpiyat Oyunları’nın Istanbul metropolüne getireceği katkıları ortaya koymak ve bu katkıların İstanbul’un bölgesel ölçekteki çevresel sorunlarına ne şekilde çözüm getirebileceğini irdelemektir. Olimpiyatların tarihi gelişimi ve ‘Olimpiyat’ kavramının tarih boyunca nasıl değiştiği ve ilk çağlardan itibaren Olimpiyatların nasıl bir düzen içinde oynandığı, olimpiyat alanlarının nasıl bir plan kurgusu içinde tasarlandığı ortaya konmuş, günümüze kadar uygulanmış Olimpiyat Köyleri’nin kentsel planlama tipolojisi incelenmiştir. Bugüne kadar düzenlenmiş en başarılı Olimpiyat oyunları olarak görülen Sidney Olimpiyatları’nda ele alınan çevreci yaklaşım Olimpiyat alanlarının planlanması, organizasyonu ve tasarlanmasında da yeni bir bakış açısı getirmiştir. ‘Sürdürülebilir kalkınma’ kavramını esas alan bu ekolojik yaklaşımın detaylı bir şekilde incelenmesinden yola çıkılarak İstanbul’un Olimpiyatlara adaylığı kapsamında nasıl ve neden benzeri bir yaklaşımın takip edilmesi gerektiği bu yaklaşımın olumlu getirileri ortaya konarak ifade edilmiştir. Olimpiyat Parkı’nın kurulacağı Küçükçekmece Havzası’na giren ve Olimpiyatlar kapsamında da kullanılması düşünülen, gerek doğal gerekse kültürel kaynak olma açısından son derece büyük öneme sahip Küçükçekmece Gölü’nün özellikleri ve karşı karşıya olduğu çevre sorunları ortaya konularak, Olimpiyatlar kapsamında değerlendirilmesi konusunda çeşitli araştırmalar yapılarak öneriler getirilmiştir. Bu öneriler kapsamında, gölün sahip olduğu ekolojik özelliklere bağlı olarak sulakalanların korunması ve değerlendirilmesi, havza içerisinde yanlış arazi kullanımının engellenerek bölgenin koruma amaçlı ayrılmış doğal alana dönüştürülmesi ve bu kapsamda Olimpiyatlarla ilgili sportif ve rekreasyonel amaçlı kullanımın getirilmesi, endüstriyel alanlar için endüstriyel ekosistem oluşturma, doğal yöntemlerle atıksu arıtımı, atıksuların ve yağmursularının değerlendirilmesi gibi öneriler getirilerek alanın Olimpiyatlar kapsamında çevreci bir yaklaşımla organize edilmesi gerektiği sonuçlarına varılmıştır. Bu sonuçlar, hem Olimpiyat alanlarının kazanılması hem de gelecek nesillere kaynak aktarımı açısından alınması gereken kararlarla ilgili geleceğe dönük bir bakış açısı sunmaktadır.
In this study, the aim was to study the contribution of Istanbul Olympics for the Istanbul Metropolitan Area and propose possible solutions for assessing these contributions to solve some environmental problems of Istanbul. Firstly, the history of the Evolution of the Olympics and the ‘Olympics thought’ and the urban planning typology of the Olympic Villages was studied. Uniquely, the environmental approach of the Sydney Olympics had brought a different perspective to the planning of the Olympic areas. For this reason, this ecological approach, which includes ‘Sustainable Development’ as its major concept, was studied carefully and a similar programmatic approach is proposed for the usage of the sites of Istanbul Olympics. The Olympic Park and the Olympic Villages are two of these sites and are located in Küçükçekmece Watershed, which is one of the major natural reserves left in the city of Istanbul, and has a great value of natural and cultural features. The study emphasizes the ecological problems that the lake faces and proposes the usage of this valuable site with respect to ecological issues. A proposal is made for the protection and the reuse of the lake. In addition, by bringing restrictions for the usage of the site for industrial and residential usage and transforming the site into a natural reserve and bringing in sportive and recreational usage, a rehabilitation program is proposed. For the industrial sites, creating an industrial ecosystem and ecological water purification, water reclamation is proposed for lessening the industrial wastes. These conclusions bring forth a perspective for the future, both for winning the Olympics and transferring natural reserves to the future generations.
Açıklama
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2003
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2003
Anahtar kelimeler
Olimpiyat, Sürdürülebilir kalkınma, Ekolojik tasarım, Yapay sulak alanlar, Endüstriyel Ekosistem, Ekolojik Su Arıtımı, Atıksu ve Yağmur sularının değerlendirilmesi., Olympics, Sustainable Development, Ecological design, Constructed Wetlands, Industrial ecosystem, Ecological water purification, Wastewater and Water reclamation.
Alıntı