Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Tarihi Değerleri Koruma Yaklaşımları Ve Lefkoşa Suriçi Öneri Koruma Planı

thumbnail.default.alt
Tarih
Yazarlar
Soygür, Ayça
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science and Technology
Özet
Tarihi değerleri koruma yaklaşımlarının, Kıbrıs kapsamında ele alındığı bu çalışmanın ilk bölümünde niçin bu konunun seçildiği, amaç, içerik ve çalışma yöntemi açıklanmıştır. Konunun seçim nedeni Kıbrıs’ta koruma yaklaşımlarının henüz tam anlamıyla düzenlenmemiş olması ve sorunlara çözebilecek yeterlilikte olmamasıdır. İkinci bölümde, Kıbrıs’ta tarihi değerleri koruma anlayışının tarihsel gelişimi incelenmiştir. Kıbrıs’ta tarihi değerleri koruma anlayışının yasal boyuta taşınması 1878 yılında İngiliz Egemenliği dönemine rastlamaktadır. Üçüncü bölümde, çalışma alanı olarak seçilen Lefkoşa Suriçi bölgesinde daha önceki yıllarda yapılmış olan koruma planları şehir plancısı gözüyle incelenmiş, uygulama ve planlama sorunları ortaya konmuştur. Son bölüm olan dördüncü bölümde ise, daha önce yapılmış olan koruma planlarının değerlendirilmesi ışığında yeni bir koruma planı önerilmiştir. Koruma planlarının uygulanabilirliliğini sağlayan en önemli etken planının bir bütün olarak tasarlanmasıdır. Plan, bir bütün olarak ele alınarak sağlıklı yürütüldüğü ölçüde başarılı olur. Dördüncü bölümde, bu düşünce ile hareket edilerek Lefkoşa Suriçi bölgesi sosyo-ekonomik yapısından binalarına kadar detaylı olarak incelenmeye çalışılmıştır. Daha sonra, veriler değerlendirilerek kararlar üretilmiştir.
The first chapter of this study which is about the approaches of conservation policies in the scope of Cyprus, the reason of choosing this theme, the objective, context and the methodology of the research has been explained. The reason of the selection of this theme is that the conservation policies in Cyprus is not completely arranged and insufficiency to solve the problems. In the second chapter the historical process of conservation approach in the island is studied. The legalization of the conservation approach in Cyprus coincided the age that the British sovereignty is established over the island. In the third chapter the preceding conservation urban plans that have been made in Lefkoşa walled city as the study case is examined and the planning problems are exposed. In the fourth chapter as the conclusion, a recent conservation urban plan is proposed with the consciousness on the base of the plans made before. The most considerable technique to achieve the implementation of conservation plan is the comprehensive planning approach. Planning process can be successful if only it is considered as a total fact. In this point of view, in the fourth chapter the social economic conditions and the construction structure of Nicosia Walled city is researched in detail. Finally, decisions are made as the outcome of this study.
Açıklama
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2003
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2003
Anahtar kelimeler
Kıbrıs, Lefkoşa Suriçi, Yeniden Canlandırma, Koruma Yaklaşımları, Kentsel Koruma, Koruma Planı., Cyprus, Nicosia Walled city, Regeneration, Conservation Policy, Urban Conservation, Conservation Plan.
Alıntı